Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Log in als Cursist

 
Stichting Cai Hong  -  Jing Lian School  -  Gezondheid

Multiculturele samenwerking  -  Qi Gong en Tai Chi cursussen  -  Gezondheid en welzijnsinformatie

 

 

 

Qi Gong betekent zoiets als oefening om je energie (Qi) doorstroming te verbeteren. Vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze is al eeuwen bekend dat stagnatie in je lichaam ervoor zorgt dat energie niet goed kan stromen. En andersom; energie die niet stroomt kan zorgen voor stagnatie. Als je bijvoorbeeld verkrampt, kunnen energie, vloeistof, bloed, lymfe, en andere elementen die zorgen voor overdracht van prikkels en voeding niet goed doorstromen. Het werkt als een tuinslang die volloopt. De druk neemt toe aan de ene kant (volte, hitte, overstroming, druk, overbelasting) en aan de andere kant van de blokkade ontstaat leegte (leegte, koude, droogte, ondervoeding,). Daarbij kan het zijn dat andere delen van je systeemfuncties het willen overnemen om toch te overleven, wat op den duur weer kan leiden tot ongewenste gevolgen. Het moge duidelijk zijn dat een goede doorstroming van energie, bloed en lichaamsvloeistoffen van belang is.

Door de beoefening van Qi Gong verbetert deze doorstroming en daarbij verbetert het ook de afstemming tussen geest en lichaam en tussen mens en natuur. De mens wordt gezien als een microkosmos binnen een macrokosmos (De mens tussen Hemel en Aarde). Meegaan in de natuurlijke ritmiek bevordert de gezondheid.

Er zijn vele methodes van Qi Gong. Alhoewel er zowel externe (Wai Gong) als interne (Nei Gong) methodes zijn, is dit vanuit holistisch oogpunt niet volledig te scheiden. Binnen de Jing Lian School onderwijzen en beoefenen we de volgende vormen van Qi Gong, die vooral een intern (Nei Gong) karakter hebben:

Zhang Zhuan Gong         (Staan als een boom)

Yi Xuan Gong                    (Methode Chi-Verhoeven: “Het Mysterieuze Zintuig van Qi”)

Ba Duan Jin                        (8 stukken Brokaat)

Yi Jin Jing                             (Pees en fascia-klassieker)

Wu Qin Xi                           (5 Dieren spel)

Zhang Zhuan Gong

Dit is te vertalen als ‘staan als een boom’.

Deze vorm komt elke les terug. Door op een goede manier te staan en energie vanuit de Dan Tian uit te zenden naar alle zijden maak je contact met Aarde en Hemel waarbij je zelf het verbindende centrum bent. Alleen al het beoefenen van deze vorm is erg bevorderend voor je gezondheid.

               

Yi Xuan Gong    

Dit is te vertalen als ‘Het mysterieuze zintuig van Qi’. Deze methode is doorontwikkeld door Chi Lian Zhi en is de basismethode van de Jing Lian School. De methode is eenvoudig uit te voeren en versterkt de relatie tussen de mens als microkosmos met de macrokosmos. De methode geeft je energie en is sterk bevorderend voor de gezondheid. Deze basis oefeningen komen voort uit de leer van de Traditionele Chinese Geneeswijze.

               

Ba Duan Jin

Dit is te vertalen als ‘8 stukken brokaat, een bepaalde verfijnde zijden stof’. Deze verfijnde stof wordt hier gezien als een metafoor voor iets wat zeer verfijnde kunst uitdrukt. De stof wordt regelmatig gebruikt om prachtige kalligrafie op te maken. Deze methode heeft, net zoals de Yi Xuan Gong, directe relaties met het bevorderen van de gezondheid. De 8 oefeningen hebben allemaal een specifieke uitwerking op de orgaansystemen bekend vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze.

                              

Yi Jin Jing

Dit is te vertalen als ‘de pees en bindweefsel-klassieker’. Het is een serie van 13 oefeningen (traditioneel 12 maar de school heeft een 13e oefening toegevoegd). De oefeningen bevorderen de beweeglijkheid van de gewrichten waarbij de wervelkolom als ‘spil’ van het lichaam centraal staat. Zoals wellicht bekend lopen er vele zenuwen door de wervelkolom en deze reeks oefeningen zorgt ervoor dat er voldoende ruimte ontstaat en blijft, zodat onze lichamelijke spil optimaal kan functioneren. Daarnaast zorgt deze reeks voor ruimte en ontspanning in het spier-pees-fascia deel waardoor energie vrij kan stromen. Daarbovenop verbindt het bepaalde lange structuren zodat het lichaam beter functioneert als een geheel. Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze staan deze structuren bekend als de Shi Er Jing Jin (de 12 Spier- en pees meridianen).

                              

Wu Qin Xi                          

Dit is te vertalen als ‘het 5 dieren spel’.

Deze serie van 10 oefeningen is eveneens sterk verbonden met de Traditionele Chinese Geneeswijze. De oefeningen werken in op de met de 5 elementen verbonden orgaansystemen en bevorderen hun werking.

De Qi Gong, welke door de Jing Lian School wordt onderwezen, richt zich op bevordering van de gezondheid en is nauw verbonden met inzichten vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze.

De oefeningen die prima thuis zijn uit te voeren, zorgen voor balans in lichaam en geest.

Onze leraren staan klaar voor verdere uitleg en hulp bij de beoefening van deze fantastische methodes.

Contact

TCM Praktijk Chi-Verhoeven 
Hogeweg 12 (Industrieterrein)
5411 LP Zeeland (NBr)  Routekaart  
Stichting Cai Hong :
Chi Verhoeven: 0486-451558
Maria Verstraten: 06-24187877
Jing Lian School:
Berry Manders: 06-38393625

Relevante Links