Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Log in als Cursist

 
Stichting Cai Hong  -  Jing Lian School  -  Gezondheid

Multiculturele samenwerking  -  Qi Gong en Tai Chi cursussen  -  Gezondheid en welzijnsinformatie

 

 

 

Welkom bij de Jing Lian School. Deze school verzorgd Qi Gong & Tai Chi lessen in cursusvorm. In het voorjaar bestaat de cursus uit 18 lessen en in het najaar zijn er 14 lessen.

Lian betekent Lotusbloem en Jing betekent gewijde stilte, vaak uitgedrukt met de woorden; ‘het stille land in het Maanlicht.’

De Lotusbloem heeft een wit zaadje wat zeer geneeskrachtig is. Dit zaadje ontspringt uit de modder en de bloem wurmt zich omhoog door het ‘donker’ om vervolgens prachtig tot bloei te komen boven water. De metafoor is dan ook dat ieder mens van nature een prachtige wezenskern heeft en zich via een levenspad van vaak ‘vallen en opstaan’ naar ‘boven’ beweegt om volledig ‘tot bloei’ te komen. Jing, ‘het stille land in het Maanlicht’, staat hierbij metafoor voor de sereniteit en nederigheid die behulpzaam is in het komen tot ontwaking. De Maan geeft immers zelf geen licht en in nederigheid en vanuit respect leven we vanuit datgene wat ons word geschonken. Het mooie is dat we deze stemming kunnen gebruiken om ons ‘tot lotusbloem te laten worden’ en tegelijkertijd stralen we deze ‘waarden’ vervolgens zelf uit.

De Jing Lian School, als onderdeel van de stichting Cai Hong, is op 20 Juni 1995 opgericht door Chi Lian Zi Verhoeven. Zij wil graag gezondheids-bevorderende inzichten en oefeningen, komende uit de Chinese cultuur, overdragen aan diegene die daarvoor open staan. De lessen hebben dan ook vooral een gezondheids bevorderende werking. Alhoewel Tai Chi in oorsprong een gevechtskunst is beoefent deze school de Tai Chi NIET op deze manier. De beoefening van zowel de Qi Gong  als de Tai Chi  zijn dan ook op het bevorderen van gezondheid en welzijn gericht.

De Jing Lian School is werkzaam vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze.

Meerdere leraren van deze school zijn officieel opgeleid in bepaalde disciplines van Traditionele Chinese Geneeswijze. Bijvoorbeeld Acupunctuur, Tui Na, Kruidenleer, Feng Shui, I-Ching, (Medische) Qi Gong en basisbeginselen zoals de 5-elementen theorie en de Yin-Yang-theorie. Binnen de lessen komen diverse inzichten vanuit deze achtergrond aan bod.

Basisvorm Qi Gong: Yi Xuan Gong.

Binnen de Jing Lian School worden meerdere Qi Gong series en oefeningen aangeboden. Concreet: Zhang Zhuan Gong, Yi Xuan Gong, Wu Qin Xi, Ba Duan Jin en Yi Jin Jing, het gebruik van drukpunten, zingen (toon / Na Mo Omi To Fu) en diverse meditaties. De basisvorm van de Qi Gong beoefening is een door Chi Lian Zhi verder doorontwikkelde vorm van Nei Dan Qi Gong (intern gerichte oefeningen) welke zeer goed zijn voor gezondheid en welzijn. Het is de Yi Xuan Gong serie. Chi Lian Zi heeft in deze serie diverse oefeningen ingebouwd waarbij het belang van de mens als microkosmos in afstemming met de macrokosmos een belangrijk aspect is. Een goede afstemming met de energie om ons heen zal onze gezondheid bevorderen. Deze Qi Gong serie duurt zo’n 20 minuten en is door iedereen uit te voeren.

Basisstijl Tai Chi: Yang stijl.

Binnen de Jing Lian School worden meerdere Tai Chi vormen gelopen. Het betreft een 6-vorm welke speciaal is ontworpen om beginners op weg te helpen. Verder de 24-vorm, dit is de Peking-vorm, de meest gebruikte op de wereld en de 48-vorm. Er wordt lesgegeven in twee vormen met het Twee-snijdig Zwaard, de 16-vorm en de 36-vorm.

Eigenheid.

Binnen toepassingen van zowel Qi Gong series als ook Tai Chi vormen zie je heel veel verschillen op de wereld. Natuurlijk, in de kern zijn ze redelijk overeenkomstig, maar elke meester lijkt er wel weer zijn eigen inbreng en intentie aan te geven. Zo zijn er meesters die zich meer op de gevechtstoepassing richten terwijl anderen zich vooral meer richten op ouderen en op gezondheid. De Jing Lian School richt zich in eerste instantie op het gezondheids-bevorderende aspect van de beoefening. Tegelijkertijd is de sfeer van sereniteit een kenmerk in de lessen. Genieten van de rust en stilte waarbij je naar binnen kunt gaan bij jezelf en ervaren wat je voelt. Het ‘hart’ (de Shen) verzorgen door een prachtige sfeer neer te zetten. Vloeiende bewegingen vol schoonheid en harmonie.

Lessen.

Zoals eerder aangegeven hebben we per jaar 2 seizoenen. In het voorjaar 18 lessen en in het najaar 14 lessen. Van half December tot begin Februari is de Winterstop. De lessen starten na het Chinese Nieuwjaar. Natuurlijk is er ook een Zomerstop. We hebben diverse groepen, op de meeste avonden twee en ook twee op de zaterdagochtend. Een les duurt anderhalf uur inclusief een korte theepauze. Tijdens die pauze kunnen bepaalde gezondheidsaspecten vanuit de Traditionele Chinese Geneeswijze onder de aandacht worden gebracht. Natuurlijk wordt ook gewoon gezellig met elkaar gesproken. Uiteraard groeien groepen door en gaat het ‘programma’ steeds verder met het onderwijs in Qi Gong en Tai Chi.

Interesse?

Wil jij eens ervaren hoe de lessen zijn en wat het met je doet? Schrijf je dan voor een beginnerscursus in via het inschrijfformulier. We zijn u graag van dienst. Voor informatie kunt U contact opnemen met Berry Manders 06-38393625, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Graag tot ziens,

Het docententeam Jing Lian School.

Contact

TCM Praktijk Chi-Verhoeven 
Hogeweg 12 (Industrieterrein)
5411 LP Zeeland (NBr)  Routekaart  
Stichting Cai Hong :
Chi Verhoeven: 0486-451558
Maria Verstraten: 06-24187877
Jing Lian School:
Berry Manders: 06-38393625

Relevante Links