Inloggen

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Log in als Cursist

 
Stichting Cai Hong  -  Jing Lian School  -  Gezondheid

Multiculturele samenwerking  -  Qi Gong en Tai Chi cursussen  -  Gezondheid en welzijnsinformatie

 

 

 

Het verbeteren van uw gezondheid & welzijn is onze focus. Op welke wijze kunnen wij onze gezondheid en ons welzijn versterken? Er zijn enkele pijlers waar we prima aandacht aan kunnen geven. Deze zijn:

  • Beweging
  • Ontspanning
  • Afstemming
  • Ademhaling en Voeding
  • Energiemanagement
  • Natuur
  • (Holisme)

Beweging.

Onvoldoende beweging werkt als stilstaand water en gaat ‘rotten’ en breekt af. ‘Use it or loose it’.

Goed bewegen waardoor de doorstroming van Qi, Bloed, Vocht, Lymfe plaatsvindt voedt het lichaam en reinigt het tevens door afvalstoffen af te voeren. Tegenwoordig zitten mensen te veel. Verder zorgt beweging voor spiergebruik en trekken de spieren aan de botten. Op die manier worden alle ‘lagen’ in je lijf actief gehouden; huid, spieren, bloedvaten, bindweefsel en pezen en botten. Dat heeft een wisselwerking met onze 5 hoofdorganen; longen, milt, hart, lever en nieren.

Ontspanning.

Te weinig ontspanning zorgt voor stress en kan zelfs leiden tot burn out. In principe is overmatig inspannen (over-spanning) een vorm van afbraak zonder wederopbouw. Bovendien creëert voortdurende spanning een minder plezierig leven. Je ‘moet’ steeds van alles en het lijkt nooit klaar. De ‘prestatiemaatschappij’ bestaat al langere tijd. In de jaren 70 noemde men dit de ‘ratrace’, ter vergelijking met de rat of de hamster die maar in het rad in zijn kooi aan het rennen blijft. Als antwoord op deze disharmonie zijn er daarom andere inzichten en activiteiten in opkomst. Het aantal lifestyle coaches groeit, mindfulness opleidingen nemen toe, evenals meditatie, Tai Qi en Qi Gong, Yoga en meer. Als tegenwicht op de huidige gejaagde manier van leven. De kernboodschap is duidelijk: ontspan je regelmatig. Besef daarbij ook dat spanning leidt tot verkramping en verkramping is niet alleen iets van je lichaam. Je geest (denken) kan ook verkrampen en daarmee openheid en vrijheid verminderen. Zo ook in je hart!

Afstemming.

Te weinig afstemming met de natuurlijke cycli zorgt voor spanning. Dat geldt ook voor te weinig afstemming tussen lichaam en geest, jij en je medemens. Jij en je levensdoel. Spanning of ‘aanspannen’ leidt tot verkramping wat weer zorgt voor afknelling. En natuurlijk kan de energie dan niet goed stromen. Binnen de Chinese geneeswijze en cultuur is er ook aandacht voor de wijze waarop energie in de kosmos en natuur op ons inwerkt. Zo is er een 60 jaren cyclus in de kosmos beschreven welke door eeuwenlange observaties is opgemerkt. Evenals de 5 elementen cyclus in de natuur, het dagritme en de levenscyclus van een mens. Het blijkt belangrijk om in overeenstemming met deze cycli te leven. Doe je dat niet, dan ontstaat spanning. Het begrijpen van de werking van energie op je lichaam is voor vele westerlingen nog ‘hocuspocus’. Feng Shui? De meridiaan klok? Toenemende Yang bij dag zich terugtrekkend in de Yin bij nacht? En de effecten van dit alles op onze gezondheid en ons welzijn? Het is van belang om hier wat kennis van op te doen om gezonder te kunnen leven.

Ademhaling en Voeding.

Een slechte toevoer van zuurstof en verkeerde voeding zorgt voor problemen. Onder-, over- of foute voeding kan zorgen voor de vergiftiging in het lichaam, opslag van slijm en onzuiver maken van bloed en vocht. Daarmee ontstaan enorm veel klachten van huidziekten t/m obesitas en dementie. Erg veel welvaartziekten zijn terug te herleiden naar verkeerde voeding en voedingsgewoonten. Door te veel zitten, met name voorovergebogen (achter een computer) maken we onze borstkas kleiner aan de voorkant waardoor we onze ademhaling belemmeren en ons hart sluiten. Het spreekt voor zich dat een goede houding en goede voeding en voedingsgewoonten van levensbelang zijn.

Energiemanagement.

Volgens de Traditionele Chinese Geneeswijze valt voeding in de vorm van zuurstof en eten onder na-je-geboorte-energie. Je krijgt vanuit voor-je-geboorte reserves mee (Jing in het Chinees). Een kind kan de gehele dag rennen en springen en lijkt oneindig veel energie te hebben. Als volwassene is het echter van belang om jezelf (je Jing) niet uit te putten tijdens je leven want dan verteer je deze Jing. Je snoept als het ware je bankrekening leeg. Dus jezelf enigszins inhouden en tevens voldoende bewegen, ontspannen, afstemmen, de natuur in, is echt van belang. Energiemanagement lijkt tegenwoordig een groot probleem. Velen branden op.

Natuur.

Over het algemeen gesproken komen we te weinig buiten. Tekort aan zonlicht kan leiden tot een tekort aan vitamine D-omzetting. Verder is het van belang om meer in de natuur te zijn om daar de energie ‘op te pikken’. Met name dit deel is eenvoudig in te vullen. Ga wandelen! Dan beweeg je én je kunt genieten van ontspanning en afstemming.

Holisme.

Waarschijnlijk heb je tijdens het lezen van het bovenstaande al bedacht: het een heeft met het ander te maken. En dat klopt! Zo kun je in de natuur bewegen middels wandelen of Tai Chi beoefening en dan werk je aan vele facetten tegelijkertijd. En als je voldoende goed eet maar te weinig beweegt… Tja. Of je dag vol plant en vervolgens er nog meer bijstopt omdat je ook nog wilt fitnessen…Uiteindelijk gaat het erom de balans te vinden. Wat werkt voor jou? Kun je de zaken die hierboven staan redelijkerwijs aandacht geven? Het zal je zeker goed doen!

 

Contact

TCM Praktijk Chi-Verhoeven 
Hogeweg 12 (Industrieterrein)
5411 LP Zeeland (NBr)  Routekaart  
Stichting Cai Hong :
Chi Verhoeven: 0486-451558
Maria Verstraten: 06-24187877
Jing Lian School:
Berry Manders: 06-38393625

Relevante Links